Lofotnaturen, Sørvågen

Sakset fra Lofot-Tidende, 24. mars 2004:
"Da statsmeteorolog VidarTheisen  forleden ble spurt på radio om hva som er det vakreste fiskeværet i landet, svarte han kort og fyndig: Sørvågen..."

Geologi
Tre milliarder år gamle bergarter (gneis/”Lofot eruptivet”), de eldste og hardeste i Europa finnes omkring Sørvågen. Men selv disse motstandsdyktige fjellene har måttet gi etter for naturens slitasje. Isbreer har gjennom de siste hundre tusen år gravd ut dype ”jettegryter”, daler, fjorder og innsjøer.

Studalsvannet (127 m) og Reinevannet (69 m) er blant verdens dypeste i forhold til størrelsen. Et mangfold av høge og sylspisse tinder, opp til vel 1000 meter ble stående igjen som en ulvs tanngard - åpen mot sørvest for hver vinter å ta imot milliarder av gytemoden skrei.

Isbreene strødde store kampesteiner (flyttblokker) omkring i landskapet, noe som har stimulert folkefantasi og eventyrfortelling.

Hvite granittstriper (pegmatitt) slynger seg som ormer gjennom landskapet - minnesmerker over kontinentaldriften og ”Den store kollisjonen” mellom Moskenesøy og Grønnland for 500 tusen år siden.


Forrevne fjelltopper. Bildet er tatt fra fjellet Kjølen  like ved Sørvågen og viser Gylttinden til høyre. I det fjerne skimter vi Ureberget ved Stamsund og Vågakallen ved Kabelvåg. [Foto: Robert Walker]

Fuglelivet
Det er registrert vel 80 forskjellige fuglearter på Sørvågen. Mange av disse er trekkfugler som tar seg en "pust i bakken" på sin ferd mot nord eller sør. Lofoten strekker seg ut i havet som en bom, og inviterer dermed til slike kortere opphold. Det er imidlertid også en lang rekke stamfugler her, og blant de mest spennende er havørna - som finnes i relativt store antall.

Dyrelivet
De vanligste dyreartene på Sørvågen og i Moskenes for øvrig omfatter hare, røyskatt, mink, oter, og diverse musarter som spissmusa. Det har også vært en elg i området de siste årene, men den holder seg nå helst på yttersia.

Vær, klima og årstider
Været på Sørvågen og i Lofoten for øvrig er mildt sagt spennende og kan skifte raskt fra vindstille og klarvær med sol eller nordlys - til sterke stormer med regn eller snø. Temperaturene kan maksimalt veksle fra +30 i juni/juli til -15 grader C i februar, mens gjennomsnittet for disse månedene ligger litt over +12 og litt under 0 grader C.


Høststormene setter inn ...Fra Sørvågen mot Moskenes. [Foto: Robert Walker]

Minst nedbør har vi i april - juni, mens oktober - desember gir oss mest regn eller snø.

Lyset varierer sterkt i farge og intensitet med årstidene og døgnets timer.

Golfstrømmen skaper vårt kystklima - som gir grunnlag for torskens årlige tur til Lofoten og for bosettingen langs kysten vår.

Nordlys
Det sterkeste nordlyset på den nordlige halvkule kan vi se over Lofoten i perioden september-april, men perioden november til mars er den sikreste tiden å se nordlyset.


Nordlys over Sørvågen. [Foto: Robert Walker]

Midnattsol
Periode: 27. mai - 15. juli.
Det er lyst hele natten på Sørvågen i perioden fra mai til juli/august, men selve sola er ikke synlig ved midnattstider fra Sørvågen på grunn av fjellene. Midnattsola kan imidlertid ses fra følgende plasser, men da tenger man enten bil eller båt: Refsvik, Bunes, Horseid, Mulstøa, Fredvang, Ramberg, Flakstad, Vikten, Myrland, samt fjelltopper.


Midnattsola sett fra Refsvika  på Yttersia. [Foto: Stig Einarsen]