Matopplevelser i Lofoten

Lofotens naturressurser har skapt vår livsform og våre lokale matskikker. Besøk av Lofoten vil ikke være komplett uten smaksprøve av de spennende matprodukter Lofoten byr på både om sommeren og om vinteren.

Sommer
På denne årstiden kan du blant annet prøve laks, sei, hvalkjøtt eller ferske reker. Du kan enten få de servert i de lokale restauranter eller du kan kjøpe de selv i lokale fiskebutikker.

Hvalkjøtt serveres på mange forskjellige måter, først og fremst som biff, men det kan brukes også i mange eksotiske retter. Røkt hvalkjøtt smaker godt med ruccolasalat, rødløk, pinjekjerner og rømme. For å vite mer om hvalkjøtt se www.hvalbiff.no.

  •  Ferske reker finnes i lokale fiskebutikker mens frosne reker og i lake kan kjøpes i matbutikker.

  •  Røkt laks er en norsk spesialitet som kan brukes på mange måter.

  •  Sei er en svært populær fisk i Lofoten, ofte spist som stekt eller kokt.

  •  Kveite og uer er også gode matfisker. Røkt kveite er kjent for sin gode smak.

  •  I Lofotfjellet finnes det mye blåbær, tyttebær og molter. De brukes ofte til å lage ulike desserter.

Vinter
Lofotfisket er verdens største torskefiske som pågår her fra januar til april og som var og fortsatt er grunnlaget for bosettingen på øygruppen. Skrei, som er en vandrende torsk, kommer hvert år fra Barentshavet for å gyte langs den nordnorske kysten og spesielt i Vestfjorden hvor det finnes perfekte gyteforhold.

n Tørrfisk er en unik naturprodukt og Lofoten er en av de få plasser i verden hvor det er mulig å produsere den. Fisk sløyes og henges i par på de mange fiskehjeller som finnes i Lofoten. Lukten av tørrfisk sprer seg over hele øygruppa og man sier at det "lukter penger" når tørrfisk henger på hjell. Tørrfisk snacks er å få tak i både fiske- og matbutikker og i kiosk. Den største importøren av tørrfisken fra Lofoten er Italia.

  • Mølje - kokt torsk, rogn og lever (se oppskrift på side 20).

  • Torsketunger er en delikattese i Lofoten. De vendes i mel, salt og pepper og stekes i godt smør.

  • Klippfisk er torsk eller sei som er flekt, saltet og tørket. Klippfisken brukes ofte i mange typer baccalao. Retten kommer opprinelig fra Portugal og der lages det over 500 forskjellige baccalao retter. I Lofoten kan man også få en smaksprøve på de fleste restauranter.

  •  Boknafisk er en fisk som blir tatt ned fra hjell halvveis til tørrfisk.

Lofotlam er kjent i hele Norge for sin beste kvalitet. Kjøttet innholder mindre fett og har større kjøttfylde og er mørere enn i øvrige deler av landet. Samt at den har en liten anelse av vilt smak. I lokale restauranter får man servert lammesteik, koteletter eller lammesodd i hele året.

Julemat i Lofoten består, ved siden av ribbe og pinnekjøtt, først og fremst av lutefisk. Dette er torsk som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen. Den serveres med poteter, bacon og ertestuing.

Måseegg er også å få i lokale fiskebutikker. Smaker godt med lodderogn og kaviar.


Klikk her for spennende attraksjonerog opplevelser
Klikk her for mer informasjon om Flakstad og Moskenes.
Klikk her for Home

Copyright: Lofoten Tourist Enterprises AS,(LTE) 1997

-->