Attraksjoner og Opplevelser

Utsikt mot Moskstraumen, fra fjellet Støvla

Gammelt "kart" over Moskstraumen.

Refsvikhula.

På fisketur med Fiskebåtferie, Lofoten.

Varder på Refsvika.

Kveitefangst utenfor Sørvågen.

Sund Fiskerimuseum.

På tur ned til Sørvågen.

Hamnøy i vinterdrakt.

På fisketur med Fiskebåtferie, Lofoten.

På fisketur med Fiskebåtferie, Lofoten.

Spekkhoggere like ved land.

Eventyr rafting, Lofoten.

Eventyr rafting, Lofoten.

Skoletur på Refsvika.

Stranda på Ramberg.

På sykkeltur i Lofoten.

Utsikt over Reinefjorden - fra Reinebringen.

Uvær på Å.

Midnattsola.

Tørrfisk på hjell.
For bildetekst, flytt musmarkøren
over bildene.

MALSTRØM OG KYSTHULER

Området rundt spissen av Lofotodden er preget av en smal kystlinje med steile fjellformasjoner og sterke tidevannstrømmer mellom øyene. Hav og tidligere istider har skapt dype fjorder, spisse fjell og en rekke kysthuler.

Moskstraumen
– en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer

Mellom Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Mosken og Værøy, finner vi sterke tidevannsstrømmer som Nappstraumen, Sundstraumen og den kanskje mest kjente Moskstraumen. Denne Malstrømmen og farvannet vest for Lofotodden har vært et beryktet og fryktet havstykke gjennom tusener av år. Først beskrevet for 2000 år siden av den greske historikeren Pytheas, senere av kjente forfattere som Petter Dass, Edgar Allan Poe og Jules Verne. Avmerket på utallige sjøkart med skremmende illustrasjoner og advarsler. "Halvt som skrik, halvt som brøl og så mektig at selv ikke Niagarafallene kan løfte sin stemme så høyt mot himmelen." Edgar Alan Poe, 1841.

Dette fiskerike havstykket har gitt grunnlag for bosetting i flere tusen år. Som naturfenomen eller som mål for organiserte opplevelsesturer, med fiske etter storsei, speiding etter sjøfugler hval og sel, blir Moskstraumen en uforglemmelig opplevelse.

Refsvikhula
– med spor etter steinaldermennesker

Refsvika, et fraflyttet fiskevær på spissen av Lofoten, her finner vi den gigantiske kysthula «Kollhellaren». I denne 115 meter dype naturkatedralen med over 50 meter under takhvelvingen, er det funnet gåtefulle menneskebilder, malt på huleveggen av steinalder mennesker for over 3000 år siden. Figurene ble oppdaget av arkeologistudenter fra Universitetet i Tromsø i 1986. Hula er et vernet område og ferdsel uten autorisert guide er forbud.

Storbåthellaren
- Steinalderboplassen

Hellaren (hula) sør for Napp har et mektig overheng, 70 meter langt og 22 meter dypt. Dette er den eldste steinalderboplassen vi kjenner i Lofoten. Inne i hallaren ligger tykke avfallslag etter steinaldermenneskene hvor vi kan "lese" 5500 år gammel historie. Her fant arkeologene fiskeredskaper, spyd- og pilspisser, kniver, økser beinnåler, potteskår og keramikk mm. Beinrester vitner om en spennende og rikholdig meny; mange skjell- og fiskearter, 16 dyrearter og hele 37 fuglearter. Også menneskeknokler ble funnet.

Fraflyttede fiskevær og gårder

En rekke små fiskevær og gårder ble fraflyttet i begynnelsen og midten av forrige århundre.Dette på grunn av vanskelige havneforhold og ikke muligheter for veiforbindelse.Flere av disse stedene kan du oppleve på de mange organiserte båtturene (se Organiserte -båtturer).

Fiskebåtferie Lofoten

Dekksplank underføttene ombord i ei ekte fiskeskøyte på Vestfjorden. Torsk, hyse og sei inn over rekka. Fiskerne i Flakstad og Moskenes ønsker året rundt alle «velkommen ombord», til å smake på Lofotfiskerens tilværelse.
Fisker for en dag. Fisketurer fra Å and Reine.

Opplevelsesturer med båt til:
Malstraum – Kysthuler – Fuglefjell -Trollfjell og dype fjorder


Båtturer med Fjordruta i Reinefjorden:
- Reinefjorden – trollfjell og fossefall (midnattsol).
- Reienfjorden, daglige rundturer med fjordruta u/guiding

Snorkling

Hele året
Sollyset får frem de flotte fargene undervannsnaturen har å by på. Rolige bevegelser gjennom tareskogen gjør at du føler deg i ett med naturen. Krabber, eremittkreps, sjøstjerner og snegler lever sitt travle liv mens fisken ligger som et teppe over tareskogen.
Dykking og snorkling kan kombineres.

Dykking
Hele året

Fantastisk natur, dramatiske fjellkjeder, vrak og tunneler er bare noe av det du kan oppleve under vann i midnattssolens rike. Det å sveve vektløs som en ørn over havbunn av korall gir deg den siste dråpen av opplevelser som gjør ditt fereiopphold i Lofoten perfekt.

Sykling
Lofoten er et fantastisk reisemål for syklister. Sykling gir deg frihet og tid til å se nærmere på livet i et levende fiskevær og nyte vill og storslått natur. Trekk inn duften av hav og hør måkene skrike, mens du ruller lydløst forbi. Velger du å ta en midnattssoltur, sykler du nesten alene, stille og fredlig. Muligheten for guidet sykkeltur er også tilstedet, historien og litt trimm samtidig har aldri skadet noen. Sykler kan leies flere plasser i kommunen. God tur!

Kajakking

Hvis du lurer på hvordan det er å padle i himmelen bør du padle kajakk her. Vi har fjorder og strender som kan ta pusten fra de fleste, enten du ønsker 3 timer i fjorden eller 4 dager rundt Moskenesøya. Her kan man oppleve naturen på nært hold, med rikt dyreliv mens man glir gjennom vannet. Med kajakk kommer du deg inn i små viker og fjorder, mellom gamle brygger og båter uten noe form for forstyrrelser. Det er vel ikke av ingen grunn Lofoten er kåret til en av verdens beste kajakk destinasjoner.

NB! Du bør aldri padle alene i disse omgivelsene. Sørg for at du alltid har med nødvendig sikkerutstyr. Sjekk værmeldinger og snakk med lokale som selv paddler i området. Husk, vi har sterke strømmer og store tidevanns forskjeller. Er du usikker kan man også leie guide eller få organisert hele turen.For padling alene er det krav om ”våtkort”.

Fjellvandring
Moskenes byr på vakre naturopplevelser i både lett og krevende terreng i nærliggende fjellområdet. Bli med lokal guide på flotteste fjellturer: fantastiske panoramautsikter fra Reinebringen, midnattssolturer til Bunes eller bestigning av Lofotens nest høyeste fjell Hermannsdalstinden (1029 m.) La våre guider lede deg til vår kultur, natur og geologi.
Varighet:
4 – 6 timer Pris: fra kr 250,- (min 5 pers) barn under 15: 50% rabatt
Booking av turer: Audun Rasmussen, tel. 93 49 26 20.

Spennende Museer
En rekke spennende museer gir deg et godt innblikk i områdets historie. Fra livet i fiskeværet og Lofotfiske til produksjon og salg av tørrfisk. En reise tilbake til barndommen – fra nordnorsk og europeisk barnekultur. Motoriseringen av fiskeflåten de siste 100 år. Torsk, telegraf og telefon, hvorfor ble Lofoten en så viktig del av norsk og europeisk telehistorie.

Kunst og håndtverk
Lofotens natur og kultur har i flere hundre år bidratt til at en rekke kunstnere har kommet hit for å arbeide og skape. Også lokale kunstnere har latt seg inspirert av rå natur og fantastisk lyssetting. Vårt område har en rekke spennende kunstnere og håndtverkere, alt fra glassblåser og keramiker på Vikten – sølvsmed i Nusfjord – tekstil- og metallkunstnere på Ramberg – jernsmed på Sund og kunstmalere på Sørvågen. Et spennende og fargerikt møte med Lofotens kreative kunstnere - som setter spor.

Fuglelivet
Fuglelivet
i Lofoten er rikt og spenende. Bare i Moskenes er det registrert ca 140 forskjellige fuglearter. En del flere arter er registrert i Flakstad, slik at man regner med ca 170 observerte arter i området.

Opplevelser i fjellet
Flotte naturopplevelser i både lett og krevende terreng, fra tindebestigning med panoramautsikt til fiske i fjellvann. Fjellene våre er vi stolte av og ønsker begrense slitasjen på den sårbare naturen her. Derfor merker og varder, vi bare få stier. Disse stiene forsøker vi å vedlikeholde med steinsetting og oppfordrer derfor til bruk av disse.

Geologisti på Vikten

Av geologiske fenomener på Vikten, er steinblokkene ved (Glasshytta, morenene og andre forekomster som man kan betrakte ved å vandre to interessante stier: , Morenestien og
Tangrandstien.

Vinter i Lofoten
Opplev Lofotfiskets spesielle atmosfære og storslått vinternatur. Spennende opplevelsesturer med båt tar deg med på Lofothavet, både havfiske og rafting. Smak på rykende fersk skreimølje og andre herlige retter etter en spennende dag på Lofothavet. Bo godt og varmt i koselige, maritime omgivelser.
Og blir du mett av havet, finnes det også flott og variert skiterreng i "Fiskeværsriket" med fjellhytter på både Flakstad- og Moskenesøy.
Mørketid og uvær, vårlys og Nordlysets spill over taggede tinder: «Fiskeværsriket» er også vinterferiens rike.
I tillegg til det som naturen kan vise til av attraksjoner kan man i mars-april delta i begivenheter som Torskens Dag, Den store brennevinsdagen, VM i skreifiske, og mye mer.

Arrangementer
Med bl.a. fiskeestivaler, dans, kunstutstillinger, etc.

Vær, vind og klima
Varme vindstille sommerdager, lyse sommernetter med midnattsol, nordvestlig snøstorm med fallvind, blikkstille vinterkvelder med nordlyset trollsk spillende over hvitkledde Lofotfjell. Lofoten kan by på det meste av klima.

Helse og velvære

En del av våre attraksjoner:

Andre opplevelserHjemmesiden

Klikk her for mer informasjon om kommunene Flakstad og Moskenes.


Copyright: Lofoten Tourist Enterprises (LTE)AS, 1997

-->